Een eigen website
Veel mensen hebben tegenwoordig een eigen website. Deze websites zijn vaak zelfgemaakt, aangespoord door de vele aanbiedingen van gratis websites en programma’s als MS-Frontpage en Plesk Sitebuilder. “Iedereen kan een website bouwen.” In principe is daar niet veel mis mee, maar de ervaring leert dat niet iedereen daarin erg bedreven is. Het bewijs hiervan komen we dagelijks op het internet tegen.
Geen core-business
Het is vaak niet hun core-business en het kost mede daardoor veel tijd, die ze misschien liever aan hun bedrijf zouden willen besteden. Ze kunnen het natuurlijk overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf.
Websitegenerators
De meeste programma’s, waarmee mensen websites maken, genereren geen erg efficiënte code. Het is bijvoorbeeld geen uitzondering om bij iedere regel, of soms een gedeelte daarvan, stijlinformatie mee te sturen. Dan vermeldt zo’n programma dat het volgende woord óók in “Verdana, 12px en in de kleur rood” moet worden afgebeeld. Soms wordt zelfs bij een enkele spatie stijlinformatie opgegeven. De browser heeft hier geen probleem mee, de bezoeker ziet het niet, maar de pagina bevat zoveel ballast, dat het laden wel wat langzamer gaat. Ook werken de hiermee gemaakte websites niet altijd helemaal correct op een ander platform of browser.
ZZP’ers en kleine ondernemers
Ik kan mij echter goed voorstellen dat het voor ZZP’ers en kleine ondernemers moeilijk is om voor een website budget te vinden, zeker als je net begint en nog niet veel omzet gerealiseerd hebt. De huidige economische situatie helpt ook niet altijd mee.
Een beetje op weg helpen
Aangezien ik dagelijks op het internet naar websites kijk, kom ik veel dezelfde zaken tegen, die je relatief gemakkelijk kunt verbeteren. Zo’n verbetering kan de website aantrekkelijker en beter bruikbaar maken. Hiervoor heb ik een paar artikelen op mijn site gezet, waarmee ik die ondernemers een stukje in de goede richting probeer te sturen. Ze staan in het menu onder ‘Artikelen’ in de categorieën websites, usability, SEO en tekst. Je mag de artikelen gebruiken als je ze nuttig vindt, ze zijn goed bedoeld én gratis.