Wat is usability?

Usability is een combinatie van bruikbaarheid en gebruikersvriendelijkheid van een website. Een bezoeker moet zijn taak, waarvoor hij op de website komt, snel en gemakkelijk kunnen uitvoeren. De inhoud van de website moet voor de gebruikers ervan nuttig en relevant zijn. De site moet de vragen, die de bezoeker over een onderwerp heeft, zo goed mogelijk beantwoorden.

Waarom usability belangrijk is voor jou

Op het internet is de website van jouw bedrijf vaak het eerste aanspreekpunt voor geïnteresseerden. Je vertrouwt op de aanwezigheid van jouw site op het web om je commerciële doelen te bereiken. De gebruiker van jouw site zal een oordeel over jouw bedrijf vormen, sterk gebaseerd op de manier waarop jouw bedrijf zich op het web profileert.

Mooi maken, of bruikbaar?

Vaak besteden webdesigners meer tijd aan het mooi maken van een website dan aan de “bruikbaarheid”. Er is natuurlijk niets mis met een mooi uitziend ontwerp, maar als een websitebezoeker moeite heeft met het gebruik van die website, is hij snel verdwenen. Wanneer gebruikers worden geconfronteerd met een probleem zijn er zoveel andere websites beschikbaar om uit te kiezen. Soms wordt usability volledig over het hoofd gezien, of wordt er pas na het voltooien van de site wat aandacht aan besteed. Website usability is veel minder tastbaar dan een aantrekkelijk webdesign, maar het is van groter belang.

Wil je de bezoeker met zijn taken helpen of hinderen? Je moet usability vanaf het begin in het project opnemen. Je zult geen spijt krijgen van de extra tijd die je hieraan besteedt.

Een website moet de volgende eigenschappen hebben

  • snel en gemakkelijk te leren
  • efficiënt in het gebruik
  • snel fouten kunnen herstellen
  • gemakkelijk te onthouden zijn

Veel gehoorde usabilityklachten zijn

  • Flash presentaties, die extra laadtijd vergen
  • Automatisch laden van audio- en videobestanden
  • Het ontbreken van contactgegevens
  • Onduidelijke menustructuur

Simpel gezegd, de bruikbaarheid is de mogelijkheid voor bezoekers om snel en gemakkelijk hun taak uit te voeren.

In beider belang

Bruikbaarheid heeft voordelen voor beide partijen, zowel voor de gebruiker als de eigenaar van de site. Tevreden gebruikers kopen sneller, zullen jouw bedrijf aanbevelen en er terugkomen. De eigenaar krijgt een betere omzet, meer klanten, minder klachten en minder vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>