Waar gaat het om

Veel sites, vooral de CMS-sites, hebben een standaard layout. We zien van boven naar beneden een lege ruimte van één centimeter, de naam van de site, een enorm grote bannerfoto en een menu. Dit alles neemt op mijn laptop samen 9 van de beschikbare 15 cm in beslag. Dat is 60% gebruikte en gedeeltelijk verspilde ruimte. Waar gaat het eigenlijk om? We willen een product of dienst aanbieden, geen mooie foto van een tram in een ver land of een mooi vergezicht. Natuurlijk wil het oog ook wat en mag je de site best met een paar plaatjes verfraaien, zolang je in gedachten houdt waar het echt om gaat. Het formaat van de afbeeldingen en de lege ruimte zijn meestal wel aan te passen.

De vouw

In de krantenwereld spreekt men over boven en onder de “vouw”. Als een krant opgevouwen in de winkel ligt, zie je alleen het gedeelte boven de vouw. Daar plaatst men de belangrijkste artikelen, zodat je die onmiddellijk kunt zien. Bij een webpagina is dit het punt, van waar je moet scrollen, om de rest te kunnen lezen. Zet de belangrijkste zaken dan ook boven dat punt. Als je begint met lezen boven de vouw, is het geen probleem om door te scrollen om ook de rest te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>