Professioneel ontwerp

Een professioneel webontwerp is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Een aantal jaren geleden was de schatting dat een bezoeker van een website ongeveer 8 seconden de tijd nodig had om te beslissen om op die website te blijven of verder te gaan zoeken. Dat gold toen, dit is nu veel korter:

Slechts 3 seconden

Plaatje van een klok.

 • Tegenwoordig willen mensen snel resultaat.
 • Sommige mensen wachten niet eens tot ze de volledige webpagina zien, voordat zij besluiten of ze die informatie gaan bekijken.
 • Als het ontwerp niet onmiddellijk de aandacht trekt, blijven ze niet hangen.
 • Heeft de website hen niets te bieden, dan komen zij er niet snel terug.

Voor het internet geldt hetzelfde en de bezoekers zijn minder vergevingsgezind voor websites die niet snel resultaten leveren.

De drie seconden regel, waarvan ik eerder sprak, wil niet zeggen dat de volledige webpagina in die tijd moet worden geladen . Het betekent wel dat een bezoeker van de website binnen die tijd ten minste iets interessants wil zien. Dus, om je site te testen, terwijl het aan het laden is, kun je je afvragen:

 • Hoeveel tijd duurt het voordat ik iets zie gebeuren?
 • Wat zie ik als eerste op de webpagina?
 • Hoeveel tijd verloopt er voordat ik wat tekst kan lezen?
 • Hoe lang duurt het voordat een bezoeker een indruk krijgt, waar de website over gaat?

Bedenk dat mensen een groot deel van hun tijd op het internet doorbrengen. Zij lezen zoekresultaten, nieuwsberichten, commerciële sites, sociale sites en fora. Eerst moeten wij de aandacht van de bezoekers trekken en zeker ook een aantal seconden vasthouden. We leven in een snel veranderende samenleving en wij raken gewend aan het krijgen van resultaat in een korte tijd. Denk maar aan de reclameboodschappen:

 • slank 5 kilo af in 5 dagen
 • olie verversen in 30 minuten
 • magnetronmaaltijd klaar in 5 minuten

Een professionele website moet met deze zaken rekening houden.

Doelstellingen

Bij het ontwerpen van een website is het behalen van de bedrijfdoelstellingen belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de doelstellingen van de gebruiker. Denk goed na, niet alleen over hoe je een bezoeker naar je website kunt krijgen, maar om die ook op de website te houden. Hierbij spelen een aantal zaken een belangrijke rol, maar het hoofddoel is dat de bezoeker vindt waarvoor hij op die website is gekomen. Verder is het belangrijk dat de vormgeving de bezoeker naar die informatie leidt die hij relevant vindt.

Wat zoekt de klant

Het is daarom zaak om te weten waar de klant naar zoekt, zodat ik de indeling van de site en de structuur van de menu’s hiervoor kan optimaliseren. De ontvanger van jouw boodschap staat altijd centraal, want hij bepaalt of jouw onderneming succesvol is op het internet. Het juiste gevoel zal door deze aanpak snel bij je bovenkomen.

Sfeer

De sfeer, die de website uitstraalt is even belangrijk als de inhoud. Een website voor jongeren ziet er anders uit dan bijvoorbeeld een behoudende of een zakelijke.

Ontwerp

Plaatje toetsenbord met handen. Veel mensen denken dat webdesign alleen bestaat uit het samenvoegen van wat tekst en een aantal plaatjes en die vervolgens op het internet publiceren. Bij een aantal sites is dit ook precies wat er is gedaan en dat resulteert in een niet goed werkend of lelijk ontwerp.

 

Technisch

w3c-logo. Ook op technisch gebied mag er aan de website niets mankeren. Ontwikkel de website volgens de webstandaarden. Dit is een verzameling richtlijnen voor het publiceren van webdocumenten, opgesteld door het W3C, het World-Wide-Web Consortium. Door het toepassen van de webstandaarden is de site gereed voor toekomstige ontwikkelingen en zorgt ervoor dat deze websites gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn. Maak gebruik van HTML5, CSS3, Javascript, jQuery, PHP en MySQL. Hierdoor wordt de website zo gebouwd dat iedereen hem kan bezoeken, ongeacht computermerk, operating systeem, soort browser of resolutie. Verder wil je natuurlijk ook dat gebruikers de website kunnen vinden. Daarom is het belangrijk om tijdens het ontwerp al rekening te houden met zaken waar zoekmachines op letten. Het volgen van de W3C webstandaarden helpt hier ook bij.

Onderhoud de inhoud

Nieuwe, up-to-date teksten en afbeeldingen zijn belangrijk voor een hogere vermelding in zoekmachinelijsten. Dit trekt meer nieuwe klanten naar de website. Hiervoor is het een goed idee om te zorgen dat de website online aan te passen is via een web-based content management systeem.